Ringkasan:
Kursus ini mampu memberi impak yang positif kepada pengendali makanan dalam
mempraktikkan amalan pengendalian makanan yang betul.
Kursus ini adalah penting bagi memastikan pengendali makanan makanan supaya:
- Dapat meminimakan pencemaran makanan
- Dapat mengurangkan pembaziran makanan hasil dari peningkatan pengetahuan dan amalan berkaitan penyimpanan dan pengendalian makanan yang betul.
- Memberikan kesedaran atas kehendak peraturan yang berkaitan dengan premis dan pengendali makanan.
- Memahami dengan lebih terperinci berkaitan aspek-aspek pemeriksaan makanan bagi memastikan premis-premis sentiasa berada di dalam keadaan yang bersih dan menepati kehendak perundangan.
Objektif;
- Bagi memastikan pengusaha-pengusaha makanan memahami aspek –aspek penting dalam kebersihan dan keselamatan makanan.
- Menjamin produk yang dihasilkan dan dijual oleh stesen minyak adalah selamat dan bersih dan suci serta mematuhi Akta Makanan 1983, Peraturan Makanan 1985 dan peraturan-peraturan lain yang berkaitan.
- Meningkatkan taraf kebersihan dan keselamatan hidangan makanan yang disediakan di negara ini dengan mempraktikkan kod amalan yang betul di sepanjang rantaian penyediaan makanan.
- Mendidik pengendali supaya mengamalkan nilai-nilai kebersihan di dalam proses penyediaan makanan supaya dapat mengurangkan risiko pencemaran makanan.
- Meningkatkan ilmu pengetahuan di kalangan pengendali makanan berkaitan faktor yang menyumbang kepada pencemaran makanan serta tindakan pembetulan yang perlu diambil.
Modul terbaru Kementerian Kesihatan Malaysia mengandungi 4 Seksyen:
Bab 1 : Pengenalan Kursus Latihan Pengendali Makanan
Bab 2 : Kebersihan Makanan
Bab 3 : Keselamatan Makanan
Bab 4 : Faktor Kritikal Keracunana Makanan